Zdravko Lidl na kurentovanju

Ptuj je zadnje dni preplavilo pustno vzdušje, mestne ulice so polne norčavih mask, v zraku diši po krofih in kurentovem kožuhu. Kurentovanje je na Ptuju tako poseben čas, da še županja preda svojo oblast v roke princa karnevala. Ptujčani se radi pošalimo, da je to peti letni čas in s ponosom povemo, da nam je pustna vnema položena v zibelko.

Zdravko Lidl na kurentovanju.

Zdravko Lidl je spoznaval Ptuj in se udeležil kurentovanja.

Minuli vikend smo imeli čast, da nas je obiskal Zdravko Lidl, prikupna in majhna Lidlova maskota. Imeli smo priložnost, da ga popeljemo po mestnih ulicah, da lahko doživi utrip kurentovanja. Prišel je z namenom, da skupaj preživljamo čas, nekaj ustvarimo in spečemo, predvsem pa, da mu pokažemo, kdo smo in kako živimo.

Zdravko Lidl na povorki.

Zdravko Lidl na otvoritveni Etno povorki.

Če vprašaš mene, ga je najbolj od vsega navdušila otvoritvena Etno povorka. To je povorka etnografskih pustnih likov in je, meni osebno, najlepša in najbolj zanimiva daleč naokrog. Videli smo kurente, kopjaše, piceke, ruse, medvede, dornavske cigane, avstrijske krampuse in še in še.

Vedno znova največ občudovanja odnesejo kurenti, ki s svojimi zvonci po starem običaju, preganjajo zimo. Vsak etnografski lik, ki se je predstavil, za sabo nosi neko zgodbo in pomen. Običaji in navade, ki se še danes odražajo v času kurentovanja, ljudje nosijo iz roda v rod, pustne oprave pa jim ne pomenijo samo zabave, temveč tudi čast, da jo lahko nosijo.

Pustni pirini kolački.

Skupaj so spekli tudi pustne pirine kolačke.

Zdravko se je skupaj z nami odlično zabaval in prepričani smo, da je domov odnesel same lepe spomine.

Zapisala: Maja iz bloga “Mami z načrtom”