Zdravko Lidl in skrb za hišne ljubljenčke

Zdravko Lidl se je v oktobru ponovno odpravil na obisk in obiskal simpatično družinico. Očka Andraž in mami Manca na svojem blogu ter istoimenskem Facebook in Instagram profilu KdorToBere s humorjem premagujeta težave in se spoprijema z izzivi, ki mu jih predstavlja vloga staršev, hčerki Juliji. Tokrat je bil obisk v znamenju skrbi za hišne ljubljenčke. Družinica pa je Zdravku Lidlu zaupala, zgodbo o njihovi psički Zoyi in kako sta s hčerko Julijo povezani.

Pred 13 leti smo se odpeljali po malo rjavo kepico na osamljeno gorenjsko kmetijo. Obljubljali so nam majhno mešanko, ta pa je zrasla v 25-kilogramsko psičko. Po veterinarskem pregledu so nam povedali, da je bila psička od mamice ločena veliko prezgodaj, da še potrebuje mamino mleko in da iz tega razloga lahko pričakujemo vedenjske težave.

Prve noči so bile zato nekoliko daljše, skrb za kosmatinko pa nekoliko večja od pričakovane. Psička Zoya je vsem trditvam navkljub zrasla v super hišno ljubljenko, ki v vsem svojem življenju ni zgrizla niti enega čevlja, ni uničila niti ene sedežne garniture in je nadpovprečno poslušna (šole nismo obiskovali). Če ji kdo ni všeč, to jasno pokaže, in ne da se je podkupiti s hrano. Za časa svojega življenja se je že trikrat preselila, največji šok pa je najbrž doživela, ko sva z Andražem domov prinesla še eno malo (nekosmato) kepico.

Ko se je Julija rodila, je bila Zoya stara 10 let. Že v letih, bi rekli. Mnogi so spraševali, če naju je kaj strah, kako bo odreagirala na novega dojenčka. A midva sva ji od vsega začetka popolnoma zaupala in je ob prihodu hčerke nisva dala na stranski tir. In izkazala se je za čudovito sopotnico. Julije ji nikoli nisva umikala, če jo je želela povohati, nikoli ji nisva omejevala stikov, sva pa hčerko ves čas opominjala na to, da ima kuža pravico do svojega miru. Učila sva jo, da mora biti nežna, da imajo tudi živali svoje strahove, naj bo spoštljiva itn. Ujeli sta se od prvega dne in se odlično razumeta. Bistvo je torej v obojestranski vzgoji ter posvečanju pozornosti obema.

Če vprašate Julijo, je Zoya njena “starejša sestrica”. Ena na drugo sta neverjetno navezani, kar pa ne pomeni, da se nikoli ne skregata. Če pride do nesoglasij, gresta prav tako vsaka na svoj prostor, kot če bi dejansko doma imeli dva otročka. Julija tudi zelo dobro ve, da ima naša kuža po hiši par kotičkov, kamor se umakne, ko ima vsega dovolj, in tam ji zagotovimo mir, tako da otrok v njen prostor na teh mestih ne posega.

Je pa zelo lepo videti, da že triletnica natanko ve, kako se poskrbi za žival. Da je zjutraj na primer nujen sprehod, nato igra in briketi ter voda pa tudi počitek. Zna jo počesati, pobrati kakec v vrečko in ji natrositi briketov, na splošno se uči odgovornosti in ustreznega ravnanja.
Odraščanje otroka skupaj s hišnim ljubljenčkom ima torej nešteto prednosti, ki zagotovo odtehtajo na tone odpadne dlake, kar me kot mamico vsakodnevno najbolj jezi.

Blog je zapisala Manca iz bloga KdorToBere.