Varnost se začne pri nas

Piše: Katja Blatnik, programski vodja pri zavodu Varna pot

Katja Blatnik

Ko postaneš mama/oče, se življenje postavi na glavo. Poleg neprespanih noči, novega ritma življenja in neštetih prilagajanj se pojavi misel, da moraš otroku postaviti zgled. Takšen, ki mu bo lahko otrok sledil. Zgled pri obnašanju, zgled pri kulturi in konec koncev tudi v prometu.

In tega zadnjega marsikdo večkrat pozabi – ker se nam mudi, ker smo ves čas v stresu, ker imamo v mislih 1001 misel. Pa bi bilo včasih bolje, da se ustavimo – tako dejansko, kot tudi v prenesenem pomenu, in pomislimo, ali smo res dober zgled. Zgled z dejanji, ne le besedami.

Najbrž ste opazili, da se je v zadnjih dneh promet na slovenskih cestah precej zgostil. V šolske klopi se je namreč vrnilo 179.511 šolarjev, od tega kar 21.850 tistih, ki so v šolo zakorakali prvič. Naši otroci so najbolj ranljiva skupina udeležencev v prometu, zato je naša naloga, da s skupnimi močmi poskrbimo, da jih na udeležbo v prometu kar najbolje pripravimo. Na to je pomislil tudi naš zeleni srček Zdravko Lidl in se priključil projektu »Skrbimo za varne šolske poti«, katerega glavni cilj je izobraževanje in osveščanje otrok o prometni varnosti.

Vsi si želimo, da bi bili naši najmlajši na cestah kar se da varni. S tem v mislih organiziramo delovne kotičke in prometne poligone, s katerimi jih seznanjamo o pravilnem ravnanju, udeležbi, pasteh in nevarnostih, ki prežijo na cestah. Delavnice bodo potekale vse do konca septembra 2017, v večjih krajih pred Lidlovimi poslovalnicami. Natančen seznam krajev, kjer potekajo delavnice, najdete tukaj.

Dragi starši, vzgojitelji in učitelji, vabim vas, da se skupaj z otroki udeležite preventivnih delavnic in otrokom predate znanje o prometni varnosti. Skupaj pa poskrbimo, da bomo tudi sami v prometu ravnali pravilno in zgled našim najmlajšim.