Ujemimo travniške barve

Ujemimo travniške barve
Kaj misliš, kakšne barve  je travnik? Zelen? Ne, ni le zelen! Travnik skriva v sebi ogromno odtenkov zelene barve, vendar tudi dosti drugih barv, za celo mavrico jih je. Poišči barvito cvetje, žuželke in metulje različnih barv. Pojdiva skupaj raziskovat, pripravil sem dva predloga.

Te dni smo vsi z mislimi pri vročih poletnih dneh brez obveznosti, saj se bodo kmalu začele počitnice … Pot do osvežitve v potokih in jezerih pa velikokrat vodi čez travnike – danes sem jih skupaj z Lucijo iz 1000 ur zunaj raziskoval. Kaj misliš, kakšne barve  je travnik? Zelen? Ne, ni samo zelen!

Kaj potrebuješ?

  • karton
  • škarje
  • ošiljena palčka
  • dvostranski lepilni trak
  • barve in čopič

Iz kartona najprej izreži dve obliki, in sicer obliko slikarske palete in mavrice.

Na slikarsko paleto z različnimi barvami nariši kroge in vanje pritrdi dvostranski lepilni trak.

Mavrico izreži ter z ošiljeno palčko ali žebljem naredi luknjice, v katere boš zapičil cvetlice.

Zdaj pa greva na travnik in poiščeva vse barve, ki si jih narisal na karton! Nekatere boš precej hitro našel, za druge pa se boš moral nekoliko potruditi.

V mavrico pa zapiči po celo vrsto enakih cvetlic. Čim večjo podlogo za  mavrico si naredil, več vrst cvetlic lahko zapičiš. Poglej, kako lepa je moja mavrica!

Pripravili smo ti dve različni zamisli za nabiranje travniških barv, sam pa se lahko domisliš še kopice dejavnosti. Tako lahko izdelaš herbarij – in potem s suhimi cvetlicami okrasiš zvezke ali jih  uokviriš kot slike in z njimi okrasiš stene. Iz kartona lahko oblikuješ vazo in vanjo narediš luknjice ter vanje zapičiš posušeno travniško cvetje. Spleteš lahko venčke in jih posušiš v senci, da bodo cvetlice obdržale barvo. Lahko pa ustvarjaš tudi pisane vzorce ali mandale iz drobnih cvetk, cvetnih listkov in listov.

Pazi: nekatere travniške rastline so zaščitene! Zato ne trži cvetov arnike, planike, alpske možine, rumene maslenice, sviščev, lilij in podobnih zavarovanih rastlin, da bodo obstale v našem okolju!

Celoten postopek si lahko ogledaš tudi tukaj.

Nadaljuj sam

Prenesi navodila

!

Opozorilo: Prijazno bi te rad opomnil, da bodi pri ustvarjanju, kuhanju ali igranju previden, zato, da ti ne bi kaj spodletelo. Najbolje pa je, da je nekdo od staršev ali skrbnikov zraven.