Štiri igre za družinsko zabavo

igre pom_1024
Zdravko Lidl je pripravil štiri različne igre za vse generacije. Ko se okoli mize zbere večja družba, je včasih težko najti prave igre, da bi se zabavala vsa družina. Zato sem pobrskal po svojem zakladu iger in našel igre, ki bodo zabavale tako tebe in tvoje prijatelje kot tvoje mlajše sorojence in starše.

Tokrat sem ti pripravil štiri različne igre in tri so namenjene prav vsem starostim, četrta pa je namenjena tvojim mlajšim sorojencem, a verjamem, da se boš tudi ti zabaval. Vse igre lahko igraš z različno stopnjo zahtevnosti: ali uporabiš zelo podobne predmete in okuse ali pa v škatlo daš res težke in neprepoznavne predmete.

 

  • Potrebuješ:

• ogromno različnih predmetov, ki jih najdeš v doma: od igrač do krp, škatlic in posodic krem ali živil,
• nekaj različnih prigrizkov,
• preveze za oči,
• barvne liste

 

1. Ugibanje predmetov v škatli
Prva igra je namenjena ugibanju predmetov. V škatlo zloži kopico domačih predmetov različnih oblik in snovi: od takih, ki se jih z lahkoto prepozna z otipom, do tistih, ki jih je težje prepoznati. Predmete izberi glede na starost igralcev. Z roko sezi v škatlo, ki je pokrita s kosom blaga, z otipom ugani predmet, ga glasno poimenuj oziroma opiši in zatem izvleci. S prijatelji se dogovori, ali boste pisali točke in tako tekmovali.

 

2. Preveze čez oči
Vsi igralci si prevežite oči, nato naj predmet kroži med vami. Predmet si podajajte iz rok v roke in poskušajte ugotoviti predmet. Zabavno bo, če boš izbral nenavadne predmete ali predmete, ki se jih težje ugotovi z otipom.

 

3. Okušanje različnih živil z zavezanimi očmi
Igralci si zavežite oči in okušajte različna živila. Tu prosi za pomoč odraslo osebo, da pripravi živila in vam jih razdeli. Lahko vam jih ponudi v posodici ali vam posamezni košček živila položi v roko. Ugotovljena živila si lahko zapišete na listek. To priporočamo predvsem takrat, ko so si živila tako podobna, da bi z ugibanjem lažje odkrili zadnje živilo, če bi vedeli, katera ste okušali pred njim. Igra je še posebno zabavna, če udeležencem ponudiš živila nenavadnih okusov ali živila, ki imajo zelo podoben okus (različni okusi podobnih prigrizkov, v prazničnih časih so to lahko različni okusi čokolad).

 

4. Prepoznavanje barv
Na neko površino v domu postavi barvne liste. S prijatelji se razkropite po domu in prinesite predmete različnih barv ter jih postavite na liste ustrezne barve. Igro lahko zapletete tako, da izberete denimo liste bolj pastelnih barv in potem poskušate najti predmete enakih odtenkov. To je vaja v prepoznavanju barv.

 

Namig Zdravka Lidla
Vsako od iger lahko zapletete ali jo spremenite v tekmovanje. Za malo starejše otroke pa predlagam, da igro s prepoznavanje predmetov v škatli spremenite v igro spomina. Otroci naj škatlo, polno predmetov, opazujejo do 30 sekund, potem jo umaknite in v eni minuti na list papirja napišite čim več predmetov, ki ste jih videli v škatli.

Celoten video si lahko ogledate na tej povezavi.

Pripravljeni?

Prenesi igro

!

Opozorilo: Prijazno bi te rad opomnil, da bodi pri ustvarjanju, kuhanju ali igranju previden, zato, da ti ne bi kaj spodletelo. Najbolje pa je, da je nekdo od staršev ali skrbnikov zraven.