Sajenje dreves v okrašene lonce

Sajenje dreves v okrašene lonce
Zdravko Lidl je ponovno ustvarjal z Lucijo z Instagram profila @1000urzunaj in skupaj sta v okrašene lonce posejala semena gozdnih dreves.

Z Lucijo z Instagram profila @1000urzunaj sva nabrala jesenske plodove in semena dreves. Drevo lahko vsak vzgoji doma, potrebuje le veliko potrpežljivosti. Pojdi v park ali gozd in poskušaj nabrati čim več različnih semen. Da bo ustvarjalnica še bolj zabavna sva z Lucijo pripravila idejo za njihovo okrasitev.

 

 

Oglej si video

 

 

Potrebščine za sajenje dreves:

 • lonec
 • zemlja
 • plodovi/semena

Potrebščine za okrasitev loncev:

  • lonec
  • listi z močno izrazitimi žilami
  • akrilne ali tempera barve
  • gobica ali čopič

Postopek

 

 

Semena iz storžev dobiš tako, da s storžem potrkaš ob tršo površino, in semena bodo izpadla. Priporočam, da pod storže daš bele liste, da boš lažje opazil izpadla semena. Večje plodove, kot so orehi in želodi, samo posadi v zemljo.

 

Večja semena, kot sta želod, oreh, sadimo nekaj centimetrov globoko. S prstom naredi luknjo in vanjo potisni plod.

Manjša semena, kot so semena smreke ali bora, posadi centimeter globoko.

 

Lonec postavi pod streho v zavetno lego. To je zelo pomembno, saj mora večina drevesnih in grmovnih vrst preživeti nekaj mesecev na hladnem. Takrat v semenu potekajo procesi, ki so nujni, da seme spomladi vzkali. Čez zimo prst le nekajkrat rahlo zalij, spomladi pa začni redno zalivati.

Da bodo okrasni lonci, v katere boš postavil manjše lonce z zemljo, lepo okrašeni, ti bova z Lucijo pokazala, kako jih okrasiti z odtisi listov. Izberi liste, ki imajo precej poudarjene žile, saj se bodo ti lepše odtisnili.

 

 

Na liste nanesi barvo, lahko uporabiš goste tempera ali akrilne barve, ter liste pritisni ob lonec. Počasi odstrani – in poglej, list je odtisnjen.

 

Lahko kombiniraš različne liste in različne barve.

 

 

Zdravkova finta

Odtise listov lahko uporabiš tudi za krašenje sobe, vabil, voščilnic, zvezkov. Liste odtisneš na papir in papir uporabiš za vse zgoraj našteto. Drevesne liste lahko uporabljaš vse leto, ne samo jeseni.

Nadaljuj sam/a

Prenesi navodila

!

Opozorilo: Prijazno bi te rad opomnil, da bodi pri ustvarjanju, kuhanju ali igranju previden, zato, da ti ne bi kaj spodletelo. Najbolje pa je, da je nekdo od staršev ali skrbnikov zraven.