Praznična pletenica

Prenesi si tekstovno datoteko posnetka: Praznicna-pletenica_tv-kuharije_slepi-in-slabovidni.pdf

!

Opozorilo: Prijazno bi te rad opomnil, da bodi pri ustvarjanju, kuhanju ali igranju previden, zato, da ti ne bi kaj spodletelo. Najbolje pa je, da je nekdo od staršev ali skrbnikov zraven.

Alergeni, ki so prisotni v tem receptu: jajca, moka

Praznična pletenica

Sestavine:
- 600 g moke
- 1 jajce
- 3 rumenjake
- 50 g sladkorja
- 250 ml mleka
- 50 g masla
- 42 g kvasa
- sol
- 1 jajce za premaz
Vse sestavine morajo biti sobne temperature.

Priprava:

Kvas zmešaj z žlico moke in nekaj žlicami mlačnega mleka. Počakaj, da zmes vzhaja v kvasec. Zmešaj preostalo mleko s sladkorjem jajcem in tremi rumenjaki v gosto zmes. V ločeno posodo dodaj moko in sol, prilij kvasec ter jajčno zmes. Prilij stopljeno maslo in vse skupaj zgneti v testo. Posodo s testom pokrij in počaka, da vzhaja eno uro.

Testo razdeli na manjše kose, ki jih razvaljaš v trakove in spleteš v kite. Kite nato skleni v krog. Na pekač, ki ga predhodno namažeš z maslom ali dodaš peki papir, položiš pletenice in jih pred peko namažeš s stepenim jajcem. Po želji lahko pletenice posuješ s sezamom ali kakšnim drugim posipom.

Pletenice peci od 30 do 35 min na 180 stopinjah Celzija.

Dober tek.