Popolnost je iluzija

Zakaj smo tako naravnani k popolnosti? Le zakaj nam je toliko mar, kaj si drugi mislijo o nas? Iskanju odgovora se je v objavi na svojem blogu Nepopolna mama posvetila mlada mamica Eva Lozina. Tisti, ki njen blog že poznate, veste, da lahko iskrenost v njenih objavah nariše nasmeh na obraz tudi tistim najbolj zahtevnim bralcem. In res, spodnji zapis je tako resničen, da se lahko le nasmehneš. Se strinjate?

Mlada mamica z otrokom v parku

NI VSE KOT SE ZDI

Zamisli si življenje pred 100 leti. Okej, težko, vem. Dajmo enostavneje – predstavljaj si, da si mama 15 let nazaj. Živiš, vzgajaš in nikjer tega ne objavljaš. Ja, vem, tudi jaz ne bi imela kje pisati tega, kar ti sedaj bereš, ampak ko malo pogledam, kako zelo smo obremenjeni s svetom na spletu, se mi to sploh ne zdi slaba ideja. Pogosto slišim očitek, da moj otrok ni umazan, da se ne sme prosto igrati ipdB (in podobne bedarije), ker imava toliko tako lepih slik.

Mame imamo nasploh neko potrebo po primerjanju, ki se začne že po prvem testu. Kateri je bolj slabo, katera si je bolj boga, kmalu sledi primerjave kilogramov, ultrazvočnih slik in pri porodu seveda ne smemo pozabiti na oceno, ki jo dobi novorojenček. Vsa prestrašena v novi življenjski vlogi, kjer nič ni kot si pričakovala da bo, se srečaš še z FB in Instagramom. Zadnji je družbeno omrežje, ki temelji na fotografijah, retuši in kupljenih sledilcih, pa ga vseeno marsikdo jemlje zdravo za gotovo. Meni je še vedno zelo ljub, ampak opažam, da predstavlja dodaten pritisk marsikateri mamici. Mlada mama ne samo, da je del vseh možnih skupin, kjer se tekmuje, primerja in komentira razvoj otroka, kjer so mamice vse prej kot prijazne in sočutne, pa čeprav so skoraj vse tudi v skupini sočutno starševstvo, ampak ima zraven še prijateljice, ki na kavi vse trdijo, da jim otrok spi, pa čeprav njihovi podočnjaki ne kažejo na to.

Prosim, ne pozabi – na družbenih omrežjih ljudje kažejo TO, kar želijo, da vidiš.

To ni absolutna resnica, to ni njihovo življenje, to ni vse kar je. Samo razmisli kolikokrat si za kak par bila prepričana, da je neverjetno srečen in si bila v neverjetnem šoku, ko sta se razšla. KAKO? Če pa sta imela takšne srečne slike?

Razumeš zdaj? Nič ni, kot se zdi, zato ne pusti, da te kadarkoli prikazano življenje drugih spravi v nezadovoljstvo s svojim. Vsi imamo svoje borbe, svoje težave.

Hvala Nika, da so tudi tisti manj uspešni poskusi fotk še vedno lepi! Nisva se fotkali zunaj, da ujameva jesenske barve, ampak ker imam stanovanje zadnjih 10 dni v razsulu – toliko o popolnem življenju na spletu in zgodbo za njim!

Spremljajte me tudi tukaj in tukaj.