Poletne pijače

Za prikaz videa prosimo potrdite piškotke.
Prenesi si tekstovno datoteko posnetka: Poletne-pijace_tv-kuharije_slepi-in-slabovidni.pdf

!

Opozorilo: Prijazno bi te rad opomnil, da bodi pri ustvarjanju, kuhanju ali igranju previden, zato, da ti ne bi kaj spodletelo. Najbolje pa je, da je nekdo od staršev ali skrbnikov zraven.

Alergeni, ki so prisotni v tem receptu: med

Poletne osvežilne pijače

Sestavine:
- sadje po želji (jagodičje, limone, pomaranče, lubenice, breskve)
- vrečke sadnega čaja po želji
- rožmarin
- metine liste
- vanilijev strok
- med
- vodo

Priprava:

1) SADNI LEDENI ČAJ
Eno izmed poletnih osvežilnih pijač lahko pripravimo tako, da v veliko posodo ali vrč nalijemo vročo vodo in vanjo dodamo vrečke čaja (okus po želji). Počakamo, da se čaj ohladi. Med tem narežemo sadje (pomaranče in limone), da jih bomo dodali v posode s čajem. Okrasimo z listi mete.

2) NAPITEK Z OKUSOM MALINE
V primeru, da smo izbrali čaj z okusom maline, dodamo lahko v vrč z ohlajenim čajem tudi maline. Okrasimo z metini listi in po želji postrežemo z dodatkom ledu.

3) OSVEŽILNI VODI Z OKUSOM BRESKVE ALI LUBENICE
Za osvežilno pijačo z okusom breskve narežemo sadež na kocke. V vrč damo narezane breskve in vanilijo iz stroka. Zalijemo z vodo.
Za pijačo z okusom lubenice, pa v vrč dodamo koščke lubenice in rožmarin. Vse skupaj vse skupaj pa zalijemo s hladno vodo.

Oba napitka (z okusom breskve ali lubenice) premešamo in s kuhalnico pretlačimo večje koščke v manjše. S tem sadje izpusti še nekaj soka. Vse skupaj pa pustimo stati eno uro, da napitek dobi še boljši okus.

4) LUBENICA Z MEDOM
Iz lubenice lahko pripravimo še en okusen napitek. Narežemo lubenico in jo pretlačimo čisto na drobne koščke (priporočamo uporabo paličnega mešalnika). Zmesi iz lubenice dodamo med in zalijemo z dvakratno količino vode. Vse skupaj zmešamo in postrežemo.

Namig za serviranje:
Napitke lahko okrasimo s svežim sadjem ali začimbami kot sta rožmarin in meta. Dodamo lahko slamice, a bodimo pri tem skrbni do okolja in uporabimo slamice za večkratno uporabo oz. iz papirja ali bambusa.