Na taboru za mlade parašportnike

Konec avgusta je v Laškem potekal uvodni tabor za mlade parašportnike in njihove družine, tabor pa je organizirala in izvedla ter sofinancirala Zveza za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite. Kar 14 mladih, osem družin oz. skupaj kar 34 oseb, se je odzvalo vabilu in se pridružilo premiernemu kampu, ki v praksi izvršuje zaveze, ki so bile dane v programu Postani športnik. Program sta družno razvila Zveza za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite ter Lidl Slovenija z namenom, da mladim zagotoviti vzpostavitev dolgoročnega sistema in pogojev za vključevanje v športne aktivnosti.

Zbrane je uvodoma pozdravil dvakratni svetovni prvak in paralimpijec Darko Đurić, ki jih je navdušil s svojo življenjsko zgodbo. Potem so zbrani pozorno prisluhnili predavanjem dr. Bora Štrumblja (predstavitev parašporta in paralimpijskega gibanja), dr. Tjaše Filipčič (Gibanje za vse) in mag. Natalije Spark (vzgoja in starševstvo), mladi pa so se lahko preizkusili tudi v različnih športnih panogah (namizni tenis, košarka na vozičkih, paraatletika, boccia, paraplavanje, parakolesarstvo), za demonostracijo le teh pa so poskrbeli za to usposobljeni kadri in trenerji (Kristina Žagar, Damjan Urbanec, Žiga Kobaševič, Luka Kovic, Damijan Lazar, Luka Cmok). V Laškem so v dvorani Tri lilij mladi parašportniki na delu videli tudi nekaj vrhunskih igralcev namiznega tenisa, ki so na pripravljalnem kampu pred evropskim prvenstvom, kamp pa vodi in organizira naše gore trener Gorazd Vecko, sicer selektor Velike Britanije.

Smernice za jutri

„Kamp je bil uspešen, izredno smo zadovoljni. Starši so iskali informacije, kako mlade vključiti v šport. Skozi ta tabor smo jim dali smernice,“ ni skrival navdušenja po koncu kampa Primož Jeralič, strokovni sodelavec ZŠIS-PK. Zbrane je obiskal tudi Zdravko Lidl, ki je prišel, da mladim staršem na zabaven način prikaže pomembnost zdravja, dobrega počutja in kakovostnega preživljanja prostega časa.  Dogodek se je končal ravno na dan, ko smo obeležili 365 dni do začetka 16. paralimpijskih iger, ki se pričnejo 25.8. 2020 v Tokiu.

Več in podrobneje o dogajanju na tej povezavi.

Foto: Robi Verbajs in Zveza za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite