Zabava v loncu

Bil je tih, temen in deževen dan. Prazen lonec je žalosten čepel v omari, zato se je odločil, da bo odšel na sprehod po kuhinji. Hodil je mimo krožnikov in prišel do zelenjave. V škatli se je dolgočasila čebula, ki se je odločila, da gre tudi ona z njim. Na poti sta srečala nož, s police je k njima skočila deska in zdaj so lahko začeli z delom. Čebula je skočila na desko in nož jo je pričel rezati. Čebula se je začela glasno smejati, saj jo je to zelo žgečkalo.

S smehom je zbudila steklenico, ki je kapnila nekaj olja v notranjost posode, zdaj se je smejal tudi posoda. Čebula, razrezana na kose, je zbrala pogum in se smejoča pognala v pripravljen lonec. Smeh je prebudil tudi ostale v kuhinji. Lupilnik je našel krompir in ga ob lupljenju tako nasmejal, da je poskakoval in pristal v loncu. Smeh se je slišal vse do vrta pred hišo, kjer se je korenček, še ves umazan od zemlje, hitel pridružiti zabavi. Najprej so ga napotili pod pipo, kjer se je temeljito umil, potem se ga je lotil lupilnik in ves nasmejan je tudi on skočil v lonec.

Na vrtu je vse skupaj pozorno opazovala najlepša med bučami. Tudi ona se je napotila proti kuhinji, kjer se je najprej skrbno umila pod slapom vode. Nož se je ponudil, da jo razreže, na vesele, prikupne, oranžne kose. O zabavi se je hitro razvedelo po celi kuhinji. Makaroni so pobegnili iz vreče na polici in se vsuli naravnost v smejoč lonec. Šele zdaj so ugotovili, da je v loncu preveč suho. Nagovorili so vrč in ta jih je zalil z vodo. S skodelico je po zraku priletel peteršilj z ostalimi začimbami in hrbtno zaplaval po juhi, ki je bila pripravljena na kuhanje. Medtem je voda že poklicala žlico, žlica krožnik, krožnik kozarec in ta se je nastavil, da ga je vrč napolnil z vodo čisto do roba.

Miza je hitela z oblačenjem najlepšega prta. Solnica se je usedla na mizo in mirno čakala, da malce posoli juho. Zatem je k mizi prišel fant, se usedel in počakal na krožnik, da se napolni s slastno zelenjavno juho. Juha je bila odlična in nalil si jo je še enkrat. Kruh je z mamico, očkom in sestrico prišel iz trgovine in se skupaj z njimi usedel za mizo, ampak smola, juhe ni bilo več! To so opazili jajca, moka in mleko in prikorakali iz shrambe, se veselo zmešali in smejali, medtem ko se je pripravljalo testo za slastne palačinke. Tako tudi očka, mamica in sestrica niso ostali lačni.


Pravljica je plod domišljije otrok iz Vrtca Črnuče, enota Gmajna, ki so sodelovali v natečaju Ustvarjalne kuharije (v organizaciji Lidla Slovenija, Žita Podravka in Zavoda Zaupanje).
Zgodbo o zabavi v loncu je ekipa Zdravka Lidla poustvarila v preprost in zabaven video recept, ki ga najdete med TV kuharijami ali na tej povezavi.
Več o natečaju si lahko preberete tukaj.


Zabava v loncu