Ustvarjalni natečaj Zdravka Lidla

Živijo! Ime mi je Zdravko Lidl in tudi letos sem, s pomočjo prijateljev iz Zavoda Zaupanje, organizatorji Čarobnega dne, pripravil nagradni ustvarjalni natečaj. Letos se bomo pogovarjali in ustvarjali na temo “Raznolikost nas povezuje”!

V času, v katerem smo trenutno, ko smo soočeni s številnimi novostmi in izzivi, svet deluje tako, kot doslej še ni. So stvari, brez katerih si nismo predstavljali življenja in so novosti, ki so prišle v naš vsakdan.

Zavod Zaupanje, organizator prireditev Čarobni dan in Lidl Slovenija smo za otroke vrtcev in prve triade osnovnih šol (do vključno 3. razreda) pripravili ustvarjalni natečaj “Raznolikost nas povezuje”.

Pri otrocih bi radi spodbudili razmišljanje o odnosih, povezovalnih in nepovezovalnih navadah, čustvih (sočutju, prijaznosti, empatiji) in življenju brez oznak. V teh časih namreč želimo priti nasproti in pripravljati vsebine, ki povežejo otroke, spodbudijo k pogovoru in ustvarjanju.

Ker smo za pristni osebni stik prikrajšani, je pogovor tisti, s katerim lahko veliko naredimo. Vabimo vas, da si letos skupaj z otroki, prek sodobnih kanalov ogledate video, predvsem se potem o njem pogovorite, najdete primere iz vsakdanjega življenja in nato skupaj, čeprav na daljavo ustvarjate. Lahko ustvarite risbice, miselne vzorce, pripravite video ali kakorkoli na inovativen način ustvarite končni izdelek.

Izhodiščni video posnetek je pripravila terapevtka Leonida Mrgole. Skupaj s soprogom dr. Albertom Mrgoletom sta vodilna terapevta, predavatelja ter učitelja parov in staršev v Sloveniji. V videu se je pridružila simpatična maskota Zdravko Lidl.

Več o nagradnem ustvarjalnem natečaju si lahko preberete s klikom TUKAJ.

Zakaj sploh natečaj, če so šole in vrtci zaprti?

Zdravko Lidl natečaj za šole in vrtce organizira že nekaj let zapored in tudi letos, čeprav so bile razmere precej drugačne, smo se odločili in pripravili natečaj. Seveda malo drugače, kot pretekla leta, že zaradi vseh razmer. Po posvetu s kopico učiteljev in vzgojiteljev ter dr. Albertom in Leonido Mrgole, ki sta vodilna terapevta, predavatelja ter učitelja parov in staršev v Sloveniji, smo organizatorji še toliko bolj prepoznali pomen natečaja, ki vrtčevske skupine in razrede prve triade med sabo poveže, pa čeprav na daljavo. Enotno mnenje je bilo, da otroci v teh dneh potrebujejo še toliko več podpore, pogovora in predvsem neformalnega povezovanja z vrstniki.

Zato smo letos pripravili izhodiščni video, ki ga lahko otroci najprej sami doma pogledajo skupaj s starši, nato pa se otroci z učitelji na razredni uri ali pri likovnem pouku o tem pogovorijo in skupaj na temo »Raznolikost nas povezuje« ustvarjajo.
Načini ustvarjanja so letos številni in niso omejeni samo na A4 list papirja. Od tega, da po pogovoru otroci lahko ustvarijo risbico, jo starši pošljejo učiteljici in učiteljica zbere fotografije vseh risbic ter jih doda v skupni kolaž do tega, da lahko naredijo skupni miselni vzorec, ali pa na razredni uri sestavijo pesmico, pravljico …

Še večjo priložnost za povezovanje pa ta natečaj prinaša v vrtcih, ki so v večini popolnoma zaprti in starši ter vzgojitelji v veliki meri nimajo stikov. Hkrati pa na drugi strani starši otrok, ki so v vrtcih v teh dneh iščejo številne ideje za ustvarjanje doma z otroki.
Ta video, ki smo pripravili, lahko vzgojiteljice preprosto pošljejo po e pošti staršem otrok in hkrati povprašajo, kako se imajo otroci doma (da se ohranja njihov stik). Starši nato vzgojiteljici pošljejo izdelek, ki so ga doma na to temo ustvarili skupaj z otroki, vzgojitelji pa nato vrtčevske skupine prijavijo na natečaj. Lahko se tudi izjemoma slišijo po video klicu in pripravijo pesmico, zgodbico ali le skupno poročilo o pogovoru.

Seveda je sodelovanje v natečaju povsem po lastni izbiri oziroma odločitvi posameznega učitelja/vzgojitelja. Vesli pa bomo, če bodo učitelji in vzgojitelji v tem videu prepoznali mnoge elemente, ki jih lahko predstavijo otrokom v zvezi z povezovalnim in nepovezovalnim vedenjem, medsebojnim sprejemanjem in spoštovanjem.

Hvala, ker skupaj skrbimo za otroško kreativnost.

Organizacijska ekipa natečaja Zdravka Lidla