Nabor poletnih iger

igranje_1_1024
Zdravko Lidl ima veliko idej za igranje in ustvarjanje tekom poletnih počitnic. Pripravil je nabor kar 30 različnih iger. Najprej pa je izžrebal fračanje. Izdelaj svojo fračo tudi ti.

Poleti imamo dovolj časa za igre zunaj, a se včasih s prijatelji ali družinskimi člani ne moremo dogovoriti, kaj bi počeli, ali pa nimamo pravih pripomočkov. Zato je Zdravko Lidl pripravil zanimivo rešitev: na list papirja je napisal 30 iger ali ustvarjalnih idej, s katerimi se lahko ukvarjamo. Igre lahko izžrebaš vnaprej, da imaš dovolj časa za pripravo pripomočkov, ali pa jih s prijatelji izžrebate vsak dan posebej. Tudi iskanje in priprava pripomočkov sta lahko zabavna. Danes bo Zdravko Lidl pokazal, kako lahko izdelaš fračo.

S klikom na zgornjo fotografijo si lahko preneseš PDF vseh iger. Navodila za igre pa najdeš na tej strani.

Kaj potrebuješ?

  • kos usnja
  • elastiko
  • vejo v obliki črke Y
  • podlago za rezanje
  • škarje, žagico, nož

Najprej moraš odrezati vejo, kar pomeni, da se odpravi v gozd. Hitro boš ob robu gozda našel grme ali manjša drevesa in ne boš imel težav pri izbiranju primerne veje. Odrezi jo in odstrani vse odvečne vejice. Če imaš dovolj časa, jo lahko tudi olupiš, da bo frača lepša. Pri rezanju in lupljenju poprosi starše ali skrbnike, da ti pomagajo. Vedno lupi tako, da z nožem potegneš po veji stran od sebe! Najprej naredi elastični del. Za del, kamor boš položil »izstrelke« – žogico, papirnate žogice – uporabi trše gradivo, kot je denimo usnje. Iz usnja izreži trak, ki naj bo dovolj dolg, da gre vanj žogica (približno 3 x 10 cm).

Na robovih zareži z nožem dve zarezi.  V zarezo vpelji elastiko in jo zaveži z navadnim vozlom. Nato elastiko prereži na polovico (če je nisi že prej).Naslednji korak je zarezovanje zarez v vejo, ki bodo pomagale, da se bo elastika primerno učvrstila in bo ostala na mestu. Z žagico zareži v vejo v obliki črke V, tako da delček veje izpade. Pritrdi elastiko kar z navadnim vozlom.

Video posnetek celotne izdelave je na voljo s klikom tukaj.

Namig Zdravka Lidla:
Prikazali smo primer preproste frače. Če povprašate svoje starše, vam bodo povedali, da so najboljše frače tiste, pri katerih ne uporabimo elastike, temveč narežemo na trakove zračnice koles, ki niso več uporabne. To bo potem še boljša frača, z njo boste lahko žogice metali še dlje. Če se želite s fračo igrati doma,  pa uporabite majhne kroglice iz papirja. Posebej pazite, da s fračo ne streljate drug v drugega, pa tudi sosede pustite pri miru.

Pripravljeni?

prenesi igro

!

Opozorilo: Prijazno bi te rad opomnil, da bodi pri ustvarjanju, kuhanju ali igranju previden, zato, da ti ne bi kaj spodletelo. Najbolje pa je, da je nekdo od staršev ali skrbnikov zraven.