Mlin

kozarci_voda_1024-copy
Zaupal ti bom, kam se umaknem v vročih dneh. Podam se v gozd in poiščem potoček, kjer potem gradim mlinčke. Najbolj zabavno je to, da lahko stojim v potočku in uživam v hladni vodi. Za prvič ti predlagam, da najprej narediš manjši mlinček s tanjšo osjo in štirimi lopaticami.

1. Korak

Potrebuješ palico za os in debelejši kos lesa brez grč za lopatice, dve rogovili in manjši nožek. Palica za os naj bo iz žilavega lesa, kot je na primer leska, ki se ga da lepo razcepiti. Na vsaki strani osi izrežeš utor, ki bo sedel na rogovilo, ko se mlinček postavi v vodo.

2. Korak

Na mestu, kjer bodo lopatice, os z ostrim nožem razcepiš po sredini. Konico noža zapičiš navpično v palico in počasi povečuješ pritisk, dokler rezilo na drugi strani palice ne pogleda ven. Če delaš mlinček s štirimi lopaticami, je treba os razcepiti dvakrat, pod kotom približno 90°. Pri tem naj ti pomaga odrasla oseba.

3. Korak

Prosi odraslo osebo, naj ti iz kosa lesa z nožem izreže ali izseka lopatice. Stanjšani del lopatic zapičiš v razcepljena mesta na osi, približno do sredine osi globoko. Mlinček z utori postaviš med rogovili, ki ju pred tem zapičiš v dno potoka.

Pripravljeni?

prenesi igro

!

Opozorilo: Prijazno bi te rad opomnil, da bodi pri ustvarjanju, kuhanju ali igranju previden, zato, da ti ne bi kaj spodletelo. Najbolje pa je, da je nekdo od staršev ali skrbnikov zraven.