Lovilec sanj

Lovilec sanj
Zdravko Lidl dobro ve, da so lovilci sanj obvezna oprema vsake sobice. A lovilca ne more dobiti kar na vsakem vogalu, zato se je njegove izdelave lotil kar sam. Že po nekaj korakih je ugotovil, da je izdelava povsem preprosta, kar pa je najboljše - barve je prilagodil kar barvam svoje sobice.

Indijanci iz plemena Očipve verjamejo, da lovilec sanj, obešen nad posteljo, v svojo mrežo ujame nočne more, dobre sanje pa se po peresih spustijo v naše misli. Ko se rodi nov dan, se more stopijo v jutranjem soncu.

Le kdo si ne želi tako učinkovitega pripomočka nad svojo posteljo, da ga varuje v spanju?

Lovilci sanj so v zadnjem času prisrčen in zanimiv okras sten v naših domovih. Dolgočasna stena v otroški sobi s pisanim lovilcem postane živahna, hkrati pa boš z izdelavo lovilca sanj vadil fino motoriko in pletenje niti.

 

Potrebščine:

  • veja ali žica
  • okrasni trakovi, vrvice
  • tanka nit
  • škarje
  • pištola za vroče lepilo
  • različno pisano blago

1. Korak

Najprej boš iz žice ali veje naredil okroglo osnovo. Da žica ostane v obliki kroga, jo na stičišču le zviješ, vejo pa zviješ v krog in zvežeš z vrvico. Nato vzameš širšo vrvico ali trak ter oviješ osnovo. Zatem se lotiš pletenja mreže lovilca. Vzamemo tanjšo nit in jo tesno pritrdiš na obroč.

2. Korak

Nit na obroč nizaš od 2 do 4 centimetre narazen in vsakič narediš zanko. Spletena mreža je lahko zelo redka ali pa zelo gosto pletena. Ko nit nanizaš vse do prve zanke na obroču, lahko začneš nizati drugi krog. Drugi krog pleteš tako kot prvega, razlika je le v tem, da zank ne nizaš več na obroč, temveč na sredino niti v krogu, ki si ga ustvaril v prejšnjem koraku. Po istem postopku tako ustvariš poljubno število krogov.

3. Korak

Izdelati moraš še trakove. Lahko uporabiš lažjo pot in samo vzameš pisane darilne trakove ter jih z vozlom pritrdiš na obroč, na konec trakov pa pripneš različne lesene bunkice ali suho cvetje.
Druga možnost pa je, da iz barvnega blaga, kakršen je filc, izdelaš cvetje in liste ter jih z lepilno pištolo prilepiš na bele vrvice. Vrvice privežeš na obroč.

Lahko pa si ogledaš tudi video postopek priprave lovilca sanj, s klikom TUKAJ.

Nadaljuj sam

Prenesi navodila

!

Opozorilo: Prijazno bi te rad opomnil, da bodi pri ustvarjanju, kuhanju ali igranju previden, zato, da ti ne bi kaj spodletelo. Najbolje pa je, da je nekdo od staršev ali skrbnikov zraven.