Kako nam otroci olajšajo vsakdan

»Obljuba dela dolg,« pravijo, zato že predstavljamo prve starševske utrinke, ki jih je tokrat z nami delil slovenski »fotr«. Fotr Jure je za Lidlova družbena omrežja že ustvarjal kot avtor v rubriki Fotrov višnjev zavitek, lahko pa ste ga našli tudi med zapisi na njegovem portalu Ljubki Nesmisel, kjer redno beleži dogodivščine s svojo hčerko Višnjo. Le preberite, kaj je imel tokrat povedati za nas.

O?e in h?i

13 razlogov ZA

Dovolj je negodovanja, da nam je zaradi otrok v življenju težko. V veliko primerih nam ga pravzaprav olajšajo in/ali polepšajo. Tukaj je trinajst načinov, ki so mi najprej padli na pamet.

1. Hitrejša pot domov: »Ali že greste? Saj se vam ne mudi …« »Ja, glej, otrok je utrujen, mora iti spat.« Najboljša stvar pri majhnem otroku je ta, da je kot tvoja stalna »get out of jail free card«. Že celo življenje se mi mudi. Sedaj imam končno ob sebi osebo, ki razume to mojo nujo. »Otrok mora spat, nimam izbire.«

2. Več lahko pojem: Otroku je sila zabavno, če poližem žlico za njo. Top. Jem zase in zanjo. Kilogramček gor ali dol, otrok ne zameri.

3. Obuja otroka v meni 1.: Ko se sprehajava, mi je vse dovoljeno. Pojem, vriskam, piskam, plešem in nihče me ne gleda (preveč) čudno, ker je ob meni dete.

4. Obuja otroka v meni 2.: Včeraj sva imela He-man maraton. Če tamala uživa, lahko tudi jaz.

5. Otroke obožujejo še bolj kot pa majhne pse: Mali otroci so čisti »chick magnet«. Približujejo se nama s piskajočimi glasovi in nasmehi od ušes do ušes, kot da sva božji dar. Pa še zdaleč nisva, ker oba dobro poznam. »Kako je luštna,« vzklikne deklič. »Prvi otrok je po fotru,« sila uglajeno dodam.

6. Popravljam krivice preteklosti: Vse, česar mi starši niso privoščili, si lahko privoščim sedaj. Balone. Sladkorne pene. Dve kinder jajčki! Za vsakega eno, kakopak.

7. Dvigovanje samopodobe: Danes sem sestavil Ikeino mizico za otroke, tamala pa me je gledala, kot da sem najbolj sposoben tip na svetu, Tesla in Edison hipsterske generacije. Ful te cenijo. Če odprem kozarec kumaric, je to nekaj, kar lahko le tata. Top.

8. Še en razlog več, da imam tatuje: Ko me kdo vpraša, zakaj imam tatuje, povem, da zaradi tamale. Da mi ni treba kupovati vsakič novih slikanic in pobarvank, jih imam kar na koži in tamala kroži od enega do drugega ter ugiba, kaj je kaj.

9. Najboljša navijačica: Ko telovadim, me spodbuja, za razliko od drugih dveh v našem gospodinjstvu, ki ju ne bom izpostavljal (pes med tem smrči, dekle pa spet nekaj je, po možnosti kaj dobrega). Mala pa pleše z mano in se občasno oklene moje noge. Mišice tim!

10. Lahko sem povsem neurejen: Razvlečena trenirka, spodnja majica, skuštrani lasje, neobrita čutara. Briga me, pravkar sem štiri ure pazil leto in pol staro dekletce, ki ima značaj polnopravne najstnice. Zadovoljen sem že s tem, da še vedno diham.

11. Skrbi za mojo kondicijo: Sprehaja me po hiši in zunaj, ker noče, da se prehitro zanemarim. Za to bo čas, ko se bom bližal upokojitvi ali zadnjemu vdihu, ti dve zadevi sta si vedno bližje.

12. Lahko se podobno oblačiva: Če ima ona džins jakno z rožicami, jo imam tudi jaz. Če hoče pajaca, ga imam jaz že v omari. Vse za dete, mora biti srečno. Sponk za lase si ne posojava, to ima kar ona čez.

13. Umirja mojo razvneto notranjost: Če me je prej veliko stvari motilo, mi je sedaj za veliko stvari vseeno. Če nisem mogel dočakati naslednjega dne, se sedaj veselim tega trenutka, ker ga preživljam z njo. Če so me motili drugi ljudje in njihova dejanja, so drugi ljudje sedaj brezpredmetni, ker me najbolj pomemben človek komaj opazno drži za roko. Tisti njeni mali, kolobarjasti prsti se oklepajo mojega kazalca, kot da je najbolj pomembna reč na svetu.

Bonus: Vsakič, ko zavpije svoj »tata«, se v sebi glasno zasmejim. Vsakič. Čisto vsakič.