Zdravko Lidl logo

Domov > ustvarjalnica > Jesenske živali iz naravnih materialov

Jesenske živali iz naravnih materialov

Jesenske živali iz naravnih materialov
Kdaj najraje greš v gozd? Pozimi, ko je siv in čemeren? Spomladi, ko se drevesa olistajo? Poleti, ko te drevje zakrije pred vročim soncem? Ali zdaj jeseni? Drevesa so se obarvala v žareče barve, po tleh so kostanji v ježicah, lešniki, žir in želod, na gozdnem robu sta dozorela šipek in jerebika …

Živali so vesele obilja hrane in gozd živi. Tak gozd je kot iz pravljice, čarobni gozd, ko se sprehajam po njem in si v žepe tlačim gozdne plodove, češarke in zanimive vejice, pot pa mi prekriža begavi zajec, zatem urna srna in na koncu vedno zaposlena lisica.

 

Kdaj za hipec postanejo, mi prikimajo in potem izginejo v gozdu, kdaj pa se jim tako mudi, da kar ne verjamem lastnim očem, da sem jih videl. Le jež me počaka in se najprej previdno zvije v bodeč klopčič, ko pa zasluti, da nisem nevaren, iztegne svoj smrček proti moji roki in ovohava gladke bleščeče kostanje v njej. Ježek, bi rad, kostanj? Gleda me s temnimi očesci in zdi se vesel, ko tri kostanje prepustim njemu.

 

Kaj pa ti kaj počneš s storži in divjim kostanjem? Ali se z njimi igraš, jih vpleteš v okraske ali iz njih izdelaš kaj zanimivega? Tokrat sem ti pripravil dve zabavni in ustvarjalni zamisli za izdelovanje jesenskih živali. Pokliči sorojence ali prijatelje in skupaj izdelajte svoje jesenske živali.

Za ogled VIDEO postopka klikni TUKAJ.

Kaj potrebuješ?

  • različno blago zemeljskih odtenkov
  • pena
  • storži, divji kostanj
  • vroče lepilo
  • akrilne barve
  • bucike, sponka
  • vroče lepilo, čopič
  • sol, moka in voda za slano testo

Moko, sol in vodo zmešaj v razmerju 2 : 1 : 1 in zamesi testo. Iz testa oblikuj polža, za hiško uporabi divji kostanj.

Za ušesa iz testa izdelaj dve drobni kroglici, nato sponko nareži na dva manjša dela in uporabi obe palčki, da na trup pritrdiš ušesa. Zariši usta, oči pa izdelaj tako, da v testo zapičiš dve buciki. Če nimaš črnih bucik, prebarvaj barvne bucike s črno barvo.

 

Testo v pečici, ogreti na 160 °C, peci 30 minut. Če hišica odpade s trupa, jo prilepi z vročim lepilom.

 

Zdaj se loti risanja vzorčkov na polžjo hišico. Če ti povzročajo težave, za navdih uporabi kakšno slikanico, vzorčke na blagu ali geometrijske like.

Iz storžev izdelaj še ježka in sovo. Pri obeh živalih moraš najprej na peno ali blago narisati dele trupa, ki jih potrebuješ. Za ježka nariši pol majhnega krog, iz katerega boš izdelal smrček in vse okončine. Za sovico pa izreži glave (saj veš, sova ima veeeelike oči) in druge okončine.

Smrček za ježka narediš tako, da zapogneš polkrog in ga zlepiš, na rob prilepi še ušesa in spet uporabi bucike za oči. Na storž, ki bo telo, prilepiš še nožice – in ježek je dokončan.

Tudi za sovo izreži okončine in jih nalepi na storž. Pomagaj si s spodnjo sliko, da ne boš pozabil narisati kakšnega dela telesa.

Jesenske živali so dokončane, zdaj jih lahko postaviš na vidno mesto ali jim pripraviš še gozdno okolje. Če boš v gozdu ali na vrtu nabral nekaj zimzelenih vejic, praprot, barvitih odpadlih listov, si lahko ustvariš svoj čarobni gozd, kjer je vse lepo in prav.

 

Nadaljuj sam

Prenesi navodila

!

Opozorilo: Prijazno bi te rad opomnil, da bodi pri ustvarjanju, kuhanju ali igranju previden, zato, da ti ne bi kaj spodletelo. Najbolje pa je, da je nekdo od staršev ali skrbnikov zraven.