Iskanje zakladov

iskanje_zaklada_1024
Zdravko Lidl ve, da je gibanje v naravi ena od najpomembnejših dejavnosti, hkrati pa z veseljem odkriva skrivnosti gozda. Pripravil je zanimivo igro odkrivanja rastlin in kamnin.

Kaj vse je v gozdu? Po tleh se skrivajo raznobarvni kamenčki, v nebo se pnejo različno visoka drevesa, v podrasti so številne cvetoče rastline, gobe, praprot. Na tleh se lahko najde žir, želod in različne storže, ponekod se skrivajo borovnice … Zdravko Lidl je pripravil preprosto igro odkrivanja rastlin in kamnin. S škatlo za nabiranje naravnih zakladov se lahko podate v naravo ter poskušate najti vse predlagane rastline ali kamnine.

 

Potrebščine:

  • škatle za jajca
  • škarje
  • lepilo
  • fotografije rastlin, kamnin

 

Poprosi starše ali skrbnike, naj ti pripravijo seznam, ilustracije ali fotografije različnih rastlin in kamnin. Izreži primerno velike fotografije in jih nalepi na notranjo gladko stran škatle za jajca – za vsak predelek eno sličico.

 

 

Na gladko notranjo stran nalepite fotografije rastlin.  Otrok naj v naravi poišče rastline, plodove s fotografij.

Zbirke dopolnjujte skozi letne čase. Začnite zdaj spomladi z različnimi cvetovi iz podrasti, brsti na vejicah dreves, zatem poiščite različne mlade liste in cvetove grmovnic, kot so dren, glog in šmarna hrušica. Poleti odkrivajte prve plodove, jeseni pa zbirajte pisano obarvane liste in storže. Pozimi se lahko posvetite  raziskovanju lubja. Ne pozabite tudi na odkrivanje različnih kamenčkov.

 

ZDRAVKOVA FINTA:

 

Zanimivo je tudi iskanje in shranjevanje različnih žuželk in metuljev – vendar pozor: pazimo na ohranjanje živalskih in tudi rastlinskih vrst. Namig: za najmlajše uporabite fotografije predmetov, ki naj jih poiščejo. Za tiste malo večje, ki že znajo brati, pa lahko kar  v jajčno embalažo napišete imena predmetov. Na primer: lubje, trobentica, storž …

 

Celoten video postopek si lahko ogledaš s klikom na to povezavo.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/JiAXCkQeG0w” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Pripravljeni?

Prenesi igro

!

Opozorilo: Prijazno bi te rad opomnil, da bodi pri ustvarjanju, kuhanju ali igranju previden, zato, da ti ne bi kaj spodletelo. Najbolje pa je, da je nekdo od staršev ali skrbnikov zraven.