Igrajmo se s kamni

igrajmo_se_s_kamnik_01-24

Domislil sem se odličnih zamisli za preživljanje časa zunaj! Letos poskušam biti v naravi čim več časa, rad bi dosegel vsaj 1000 ur v vsem letu. Zelo rad hodim ob rekah, potokih, jezerih, zato sem ti skupaj z Lucijo pripravil veliko zamisli za igro s kamni.

Verjetno kdaj opaziš v naravi ob rekah stolpiče kamnov, ki jim rečemo možici. Najprej so te stolpiče postavljali v naravi za označevanje poti, kjer ni bilo markacij. Veliko odraslih ljudi postavlja te možice ob rekah, da se sprostijo. Želijo si postaviti čim večje možice. Z Lucijo pa sva pripravila še nekaj privlačnih iger, ki bodo primerne za čas, preživet v naravi.

Zdravko Lidl ima rad zabavne igre. Tokrat je pripravili idejo za zabavno druženje. Pomerite se v spretnostnem poligonu. Veliko smeha zagotovljenega!

Potrebuješ:

  • kamne in kamenčke
  • liste papirja
  • pisalo

MOŽICLJI

Naberi kamne različnih oblik in velikosti. Bolj ploščati kamni bodo primerni za sestavljanje možica. Začni z večjim in jih nalagaj drugega na drugega tako, da so kamni vse manjši.

 

GOSENICE IN PAJKI

Za mlajše otroke je zelo zanimiva in poučna igra sestavljanje gosenic, pajkov ali mravljic. Najprej naberi manjše okrogle kamne, nato jih na list papirja razvrsti v obliki gosenice ali pajkov.

 

Nato kamne obriši in tako narišeš gosenico, dodaj ji le še noge. Enako nariši pajke.

 

Odmakni kamne. Zdaj naj otroci sami sestavijo gosenice; tako se urijo v iskanju pravilnih oblik in velikosti.

METANJE ŽABIC

Naslednja dejavnost je metanje žabic. Izberi ploščat kamen. Zalučaj ga v vodo tako, da kamen leti čim bolj vzporedno z vodo, le tako se bo odbil ob stiku z gladino. S prijatelji lahko tekmuješ v različnih izzivih, denimo, kdo bo dosegel več poskokov, odbojev od vode. Ali bo kdo kamen zalučal tako, da se bo odbil od vodne gladine in pristal na nasprotnem bregu?

Oglej si video na tej povezavi.

Pripravljeni?

Prenesi igro

!

Opozorilo: Prijazno bi te rad opomnil, da bodi pri ustvarjanju, kuhanju ali igranju previden, zato, da ti ne bi kaj spodletelo. Najbolje pa je, da je nekdo od staršev ali skrbnikov zraven.