Cvetlični pirhi

Cvetlični pirhi
So ti všeč zeleni travniki, brsteča drevesa in vesele barve pisanih cvetlic? Potem se obuj in jo mahniva na sprehod! Ob robu gozda in na travniku bova odkrivala, kaj vse cveti.

Marsikatera spomladanska cvetica ni samo lepa, ampak tudi užitna. Vendar ne pozabi: v usta lahko daš samo cvetove rastlin, za katere trdno veš, da niso strupene.  Skupaj bova nabrala nekaj spomladanskih cvetov in z njimi okrasila pirhe. Prva užitna cvetica so spomladi trobentice, ki so lepe rumene barve. Pljučnik prepoznaš po tem, da so cvetovi v obliki zvončkov vijolične barve v dveh ali treh odtenkih. Marjetice rastejo vsepovsod in jih gotovo poznaš, prav tako regratove cvetove. Lahko poiščeš tudi vijolice, ki lepo dišijo.

 

Kaj potrebuješ?

  • karton
  • jajca
  • cvetovi in listi
  • težka knjiga
  • moka
  • voda
  • čopič

Naberi spomladanske cvetlice in liste ter jih previdno položi med liste debele knjige. Po potrebi knjigo obteži. Počakaj nekaj dni, da se cvetje posuši.

 

 

Ko so cvetovi suhi, skuhaj jajca in zmešaj lepilo iz moke in vode v razmerju 1 : 1. Dobro premešaj, da bo nastala gladka enotna zmes. Čopič pomoči v pripravljeno lepilo in nato nežno pritisni ob suh cvet, da se prilepi na čopič, nato ga le nežno postavi na jajce in narahlo pritisni ob lupino. Cvet ostane na jajcu, le rahlo ga še premaži in tako prilepi na lupino.

 

 

Počakaj, da se lepilo posuši, in pirhi so narejeni! Kako imenitno: vse potrebno zanje imamo doma ali najdemo v bližini, potrebujemo le nekaj časa za ustvarjanje. Z nekaj nabranimi cvetovi tudi ne delamo škode v naravi – to naj bo naše vodilo v tej pomladi.

 

 

Užitne rastline, tako cvetove kot liste, lahko posušiš in uporabljaš za čaje. Tako lahko zmešaš okusno čajno mešanico iz cvetov in listov trobentice, cvetov pljučnika marjetic in listov gozdnih jagod. Zasladi ga z medom in uživaj v skodelici zdrave pijače. S prešanimi posušenimi cvetovi lahko okrasiš tudi darilni papir ali zvezke. Ali pa liste in cvetove sestavi v lepo podobo na listu. Tako nastalo sliko lahko obesiš v svoji sobi.

Oglej si video postopek

Nadaljuj sam

Prenesi navodila

!

Opozorilo: Prijazno bi te rad opomnil, da bodi pri ustvarjanju, kuhanju ali igranju previden, zato, da ti ne bi kaj spodletelo. Najbolje pa je, da je nekdo od staršev ali skrbnikov zraven.