Brkati november in Zdravko Lidl

November je že v polnem teku. Običajno nam prinese novo vino, kostanj, gobe, še bolj raznoliko paleto jesenskih barv, kakšen dodaten rokav več, k nam pa je letos prinesel brke.

Obisk s posebnim namenom. Le kdo je prišel k Njami mami na vikend paket?

V petek nas je obiskal poseben gost Zdravko. Kar za ves vikend se je nastanil pri nas in v nedeljo zgodaj zjutraj zašel tudi v mojo posteljo. Noben tiskarski škrat nima prstov vmes. Tudi moj mož je debelo pogledal, ko sem naznanila, da k nam v goste prihaja Zdravko. Še preden so se strasti vnele, sem hitro dodala Zdravko Lidl, plišasti srček ter izziv. Uf. V petek smo ga dočakali. Družino obišče z namenom, da se le-ta med vsakodnevnimi obveznostmi za trenutek ustavi in na različne načine skupaj preživlja čas. Mehak mali srček Zdravko Lidl ni iskal le strehe nad glavo, prinesel nam je prav poseben izziv.

November + brki = Brkati november

Morda ste že opazili, da so nekateri moški novembra bolj brkati. Brki so lepa gesta v znak ozaveščanja in podpore. Moški po celem svetu novembra – oziroma movembra – z brki opozarjajo na pomembnost zgodnjega odkrivanja raka prostate, ki je ena izmed najbolj pogostih oblik raka pri moških po 50. letu, ter na druge oblike rakavih obolenj, ki prizadenejo predstavnike moškega spola, kot je na primer rak na modih. Moški so že tako po naravi bolj zadržana bitja, z odporom opisujejo svoje težave in včasih v nedogled odlašajo z obiskom zdravnika. Vsaj jaz imam take izkušnje z mojimi dragimi, trmastimi moškimi. Ravno pri raku prostate pa je zgodnje odkrivanje zelo pomembno, saj je v tem primeru zdravljenje v veliki meri uspešno. Rak prostate v poznejšem stadiju je večinoma neozdravljiv, zato je ozaveščanje moških o preventivnih pregledih še toliko pomembnejše.

Ker nam ni vseeno

Tudi Njami mami družini ni vseeno za naše sinove, brate, očete, strice, dedke in prijatelje, zato smo sprejeli Zdravkov izziv pod sloganom ‘Ne pozabi na jajca’. Na igriv in ustvarjalen način smo tudi najmlajše ozavestili o brkatem novembru, brkih, skrbi za svoje zdravje, hvaležnosti za zdravje in veselje.

Izzivom naproti. Smo jim bili kos?

V petek smo se pogovarjali o pomenu novembra, brk, preventive in skrbi za zdravje na splošno. Popoldan se je naša četica skupaj z Zdravkom Lidlom odpravila po domača in sveža jajčka na sosednjo kmetijo, saj je bil naš izziv peka in ustvarjanje z jajci in brki. Pred spanjem smo zavihali rokave in pokazali naše ustvarjalne sposobnosti. Sami smo si s pomočjo vročega lepila, lesenih nabodal in kartona izdelali foto brke. V soboto smo se že dopoldan posvetili pripravi slastne cupcake tortic v katere smo skrili nekaj vitaminčkov v obliki borovnic. Te sodijo v sam vrh zdravilnih živil, saj vsebujejo veliko antioksidantov in preprečujejo vnetja, kar predstavlja dragoceno pomoč v boju proti vsem vrstam raka. Naše tortice smo okrasili na igriv način. Tudi nedeljo smo preživeli skupaj. Po čoko jutru, ko smo oblikovali še čokoladne lizike v obliki brk in nestrpno pričakovali, da se bomo lahko posladkali z njimi, sva si punci ogledali nov animirani film Ledeno kraljestvo 2, fanta sta medtem izkoristila bližnje igrišče in naju počakala, da smo se skupaj odpravili na nedeljsko kosilo. Popoldne smo se vrnili v našo čudovito vasico in se neprestanemu dežju navkljub s svetilkami sprehodili po vasi. Tako aktivna družina kar težko prestaja dolga deževna obdobja za štirimi zidovi.

Vse kar šteje ni prav daleč

Imamo pa veselo in sončno napoved za naslednji konec tedna, ko se odpravljamo na sončno Primorsko. Moja stara starša, oziroma bolje rečeno nona in nono, ki bosta prihodnjo nedeljo praznovala 60. obletnico poroke, tako imenovano diamantno poroko, sta nam lahko za zgled. Kljub težkemu otroštvu, življenju v pomankanju in trdemu delu, sta vedno našla rešitev problemov drug ob drugem, znala drug drugega potolažiti, najti čas za pogovor, čas za pripravo toplih obrokov in tudi čas zase, namesto neprestanega iskanja rešitev nekje tam zunaj. Družina je za to ustvarjena in na to pripravljena, brezplačno in brezpogojno. Znala sta poskrbeti za svoje zdravje in zdravje družine, brez posebnih metod ali upoštevanja zadnjih smernic prehranjevanja. Zdrava kmečka pamet ima pogosto bolj prav kot ‘stric Google’.

Govor, ki ga bom prebrala na skupnem kosilu ob diamantni poroki, bom zaključila z mislijo:

»Vse imamo pred nosom, pa bežimo drugam. Ne bežimo pred drugimi, bežimo pred seboj.« Naj bo to zaključna misel vikenda, ki ste ga preživeli z nami in ki nas je, čeprav malo zares in veliko za hec, nekaj preprostega naučil. Imejmo se radi.

Zaupamo vam tudi recepta:

ČOKO BRKI

 • 200 g kuvertura mlečne čokolade
 • palčke za lizike
 • arome po izbiriČokoladi privoščimo vročo vodno kopel. Ko je popolnoma sproščeno stopljena, počakamo 10 minut, da se nekoliko ohladi, jo nalijemo v dozirno posodo ali vrečko za dekoriranje in na papir za peko ali acetatno folijo oblikujemo brke. Pri tem si lahko pomagamo s papirjem na katerega smo narisali brke in ga postavili pod folijo. Na prvo plast čokolade postavimo paličico za lizike, ki jo dobro prekrijemo s plastjo čokolade. Če so tudi vaši otroci tako nestrpni, kot sta naša dva, predlagam, da lizike za kratek čas postavite v zamrzovalnik. Na hladnem in na varnem 😉

NOVEMBER CUPCAKES ( za 15 lepotičk)

Biskvit:

 • 220 g moke
 • 220 g sladkorja
 • 220 g masla
 • 4 jajca
 • 2 žlici mleka
 • 1 zvrhana čajna žlička pecilnega praška
 • strok vanilje
 • 200 g borovnic

Nutellina krema:

 • 500 g mascarpone sira
 • 4 velike žlice Nutelle

Bela krema:

 • 500 g mascarpone sira
 • 200 ml sladke smetane
 • 50 g sladkorja oz. po želji
 • vanilin sladkor.

Maslo pustimo najmanj eno uro na sobni temperaturi, dodamo mu sladkor in obe sestavini pretepamo z mešalnikom tako dolgo, da se sladkor popolnoma razstopi in nastane maslena krema. Med stepanjem dodamo vsako jajce posebej in še nekaj časa nadaljujemo s pretepanjem;). Dodamo mešanico moke in pecilnega praška ter mleko in počasi in zelo na kratko premešamo vse sestavine. Ročno primešamo željeno količino borovnic in testo razporedimo v 15 modelčkov za mafine.

Tortice pečemo pri 18 min na 180 C. Ohlajene tortice dekoriramo s kremo. Brkatim gospodom smo dodali še dve jajčki – polovičke borovnic ter brke, ki smo jih izrezali iz črne sladkorne mase.

Lep brkati november vam želi družina Njami mami.