Brezskbno na pot

Danijela Čutura Sluga, avtorica bloga Mami na OFF in avtorica družinskega rokovnika Mamina (po)MOČ, je mamica dvema navihanima fantkoma in s kančkom humorja deli svoje materinske izkušnje in pogled na svet. V njenih iskrenih zapisih se najdejo mamice, ki v težkih trenutkih potrebujejo prijazno besedo in topel nasmeh. Pravi, da so priprave in pot na dopust vedno posebno doživetje. Zakaj, preberite v prispevku.

Mama s sinovoma na vrtu

GREMO NA OFF

Potovanje z malčkom in dojenčkom je zagotovo velik izziv za vsakega izmed nas. Jok, tečnarjenje in dretje v avtu so starševska popotniška stalnica, sploh takrat, ko smo na cesti več ur. Ključna sta dobra priprava in načrtovanje pa tudi, da si vzamemo dovolj časa in da ne hitimo. Vredno si je zapomniti, da naj bi se dopust začel že z odhodom z domačega parkirišča, zato naj bo ta sproščen in umirjen. Pot je lahko tudi poučna in zabavna, sploh za otroke. Razne igrice, uganke, pesmice popestrijo še tako dolgočasno avtocesto.

Zakaj ta tema? Ker se pravkar pakiramo in odpravljamo na lepše! Moram priznati, da sem se tega dopusta veselila skoraj celo zimo. Kam gremo? Zaupam kmalu …

Mi s potjo navadno nimamo večjih težav (upam, da tako tudi ostane). Imamo pa vseeno nekaj trikov, ki pri nas (v primeru slabe volje in tečnarjenja) vedno učinkujejo. 🙂

DOBRA ORGANIZACIJA – je ključnega pomena vsakega potovanja. Seznami delajo čudeže!

NA DOSEGU– nujne potrebščine in hrano imam med samim potovanjem vedno na dosegu roke.

USTREZEN ČAS – zagotovo je to eden od pomembnejših faktorjev, ki vpliva na otrokovo razpoloženje, zato se na pot vedno odpravimo pred spanjem. Če imam gromozansko srečo in se vse zvezde postavijo na pravo mesto, je njun dremež ob isti uri. V tem primeru lahko zadrema tudi mamica …

PIJAČA – s sabo imam vedno dovolj tekočine. Naš triletnik je po desetih minutah v avtomobilu vedno žejen in lačen. Ja, že deset minut vožnje ga neverjetno izčrpa.

HRANA – brez prigrizkov ne grem nikamor. V moji torbici lahko najdete vse – plazma keksi, oreščki in včasih tudi kakšna (že na pol gnila) banana. 🙂 Skratka, hrana je »must have« pri vsaki odpravi od doma. V izrednih primerih so dovoljeni tudi malce manj zdravi prigrizki.

Pri slikanju sem imela najboljšega asistenta. Si je kar postregel.

hrana

IGRAČE – za kratkočasenje med potovanjem pripravim najljubše igrače. Po mojih izkušnjah te niso nikoli dovolj zanimive.

KNJIGICE – naš triletnik se najbolj zamoti z listanjem knjigic. Vožnjo vedno izkoristimo za družinsko debato o pravljicah, ki mu jih trenutno beremo.

PESMICE – a je kaj lepšega kot večglasno prepevanje v avtu?

pesmice

NALOGE – letos bom prvič poskusila z manjšo nalogo, ki jih bosta dobila takoj, ko se zbudita. Glede na to, da ju zanimajo zemljevidi, gusarji in pirati, jima nameravam pripraviti čisto poseben zemljevid, na katerega bom označila začetek in konec naše piratske odprave ter vmesna postajališča. Na teh nameravam narisati vsa nujna potrebna opravila in naloge. Na prvem postajališču bom narisala koš za smeti, kar pomeni, da ga bosta morala poiskati in odvreči vse odpadke, ki jih bomo med vožnjo pridelali. Na drugem bosta narisana vilica in nož, kar pomeni, da bosta imela zelo zelo zahtevno nalogo – določiti bosta morala kaj bomo jedli. Upam, da bodo naloge zanimive.

naloge

IGRAČE, KI TO NISO – samo v izrednih situacijah, ko na vidiku ni in ni postajališča za odmor. Verjetno vsaka mamica ve o čem govorim… Vse kar se najde v torbici je zakon (in je boljše kot katerakoli igrača).

igrace-ki-to-niso

TABLICA – rešitev, ki še ni razočarala. Včasih ni druge, kot da prižgemo risanko. Pri nas je ta hip najbolj aktualen Vlakec Tomažek.

POSTAJALIŠČA – večkratno ustavljanje je pri nas nuja. Postanek izkoristimo za razgibavanje, prigrizek in kavico.

Verjetno se sprašujete, če gremo na drug konec sveta? Ne, odpravljamo se v čudovito, sončno in sproščeno Dalmacijo. Raj za dušo in telo.

Fotografija spodaj pove več kot tisoč mojih besed.

dalmacija

Spremljajte me tudi tukaj ali tukaj.

Lepo potujte,

MAMI NA OFF